CYPRUS VEIN CLINIC
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ / Πηνελόπης Δέλτα 9-11, Λευκωσία 1076 +357 70003002

Θεραπείες Φλεβικής Ανεπάρκειας

Συντηρητική αντιμετώπιση

Σε περιστατικά ήπιων μορφών φλεβίτη ακολουθείται μία συντηρητική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του, η οποία περιλαμβάνει κάποιες ασκήσεις και κάποια πρακτικά βοηθήματα (κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης).

Στόχος κάθε ασθενή είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, κάτι που επιτυγχάνεται με το να διατηρεί για 15 λεπτά και για 3 με 4 φορές κάθε μέρα, τα πόδια του υψωμένα πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Αυτή η στάση διευκολύνει τη ροή του αίματος ανακουφίζοντας τον ασθενή από τα συμπτώματα του πρηξίματος που αισθάνεται. Με την ίδια λογική θα πρέπει όταν βρίσκεται σε καθιστή θέση να ξεκουράζει τα άκρα του τοποθετώντας τα πάνω σε μία καρέκλα ή αν είναι υποχρεωμένος να παραμείνει όρθιος για αρκετή ώρα, να λυγίζει αρκετές φορές τα πόδια του, υποβοηθώντας έτσι, τη ροή του αίματος.

Τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης βρίσκουν πεδίο εφαρμογής και στις περιπτώσεις ασθενών με φλεβίτη. Το περπάτημα αλλά και το τρέξιμο ενεργοποιούν τα άκρα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος και βοηθώντας στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού. Οι παραπάνω πρακτικές σε συνδυασμό με τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης επιτυγχάνουν την πίεση του φλεβικού αίματος από τα άκρα προς την καρδιά προσφέροντας ανακούφιση στον ασθενή. Η συνεπής καθημερινή χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης βοηθάει στην αποφυγή επεμβατικών ιατρικών λύσεων και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πάσχοντα.

Σκληροθεραπεία

Με τον όρο «σκληροθεραπεία» χαρακτηρίζεται η έκχυση ενός ειδικού διαλύματος στα σημεία ευρυαγγειών και κιρσών, μέσω μίας μικροσκοπικής βελόνας. Το διάλυμα αυτό μπορεί να είναι σε υγρό ή υπό μορφή αφρού, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Βασίζεται στη μετατροπή των προβληματικών φλεβών σε ουλώδη ιστό ο οποίος και θα απορροφηθεί με απόλυτα φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Η συγκεκριμένη θεραπεία βρίσκει εφαρμογή και σε βαθύτερες φλέβες.

Εν αντιθέσει με την ονομασία της, πρόκειται για μία ανώδυνη μέθοδο η οποία ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ώρα. Με το πέρας της εφαρμογής της θεραπείας απαιτείται η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης για 2 ημέρες και για χρονικό διάστημα που εκτείνεται από 1 έως και 2 εβδομάδες. Σε περιπτώσεις ύπαρξης κιρσών μεγάλης έκτασης είναι λογικό να χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες αφού επί της ουσίας με μία μικροσκοπική ένεση πρέπει να παρακεντηθούν αρκετά μεγάλες σωματικές περιοχές.

Φυσικές παρενέργειες της παρακέντησης είναι η ερυθρότητα στα σημεία εφαρμογής, η ευαισθησία αλλά και η σκλήρυνση των περιοχών που παρακεντήθηκαν. Όλα τα συμπτώματα υποχωρούν με την παρέλευση του χρόνου. Όπως σε κάθε ιατρική επέμβαση – παρέμβαση, έτσι και στη σκληροθεραπεία υπάρχει ένα ποσοστό έστω και λιγότερο του 1%, εμφάνισης κινδύνων όπως: ο αποχρωματισμός ή η νέκρωση του δέρματος, αλλεργικές αντιδράσεις κτλ.

Δερματικό Laser

Το δερματικό laser ενδείκνυται για περιπτώσεις ασθενών με ευρυαγγείες μικρής έκτασης, ανθρώπους που φοβούνται τις ενέσεις ή που μετά από την εφαρμογή σκληροθεραπείας παρουσίασαν συμπτώματα και παρενέργειες πέραν των αναμενόμενων. Η συγκεκριμένη θεραπεία ενδείκνυται για τις περιοχές του προσώπου ενώ αν εφαρμοστεί στα πόδια, τότε όπως και στη σκληροθεραπεία, πρέπει να ακολουθήσει ελαστική περίδεση του άκρου ή χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης. Οι κίνδυνοι από την εφαρμογή της θεραπείας είναι ελάχιστοι και αναφέρονται κυρίως σε αποχρωματισμό του δέρματος και μικρής έκτασης εγκαύματα.

Ενδοφλεβική θεραπεία με laser ή ραδιοσυχνότητες

Από τις πλέον αποτελεσματικές θεραπείες η οποία έχει αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τη μείζονα, ελάσσονα αλλά και οποιαδήποτε άλλη προβληματική επιφανειακή φλέβα. Φλέβες δηλαδή που επί της ουσίας τροφοδοτούν τις ευρυαγγείες.

Με τη μέθοδο της παρακέντησης εισάγεται ένας ειδικός καθετήρας σε όλο το μήκος της φλέβας ο οποίος με τη συμβολή laser ή ραδιοσυχνοτήτων, καυτηριάζει τη φλέβα από το εσωτερικό της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σφράγισμα της φλέβας, τη σκλήρυνσή της και τη φυσική της συρρίκνωση η οποία και θα εξαφανιστεί με απόλυτα φυσικό τρόπο από τον οργανισμό. Η αιμάτωση του ποδιού θα συνεχιστεί κανονικά από άλλες υγιείς φλέβες του ποδιού δίνοντας έτσι μία οριστική λύση στο πρόβλημα του ασθενή. Με το πέρας της διαδικασίας απαιτείται περίδεση του ποδιού ή χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για 48 ώρες συνεχώς και στη συνέχεια για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων.

Από τη στιγμή που η τροφοδοσία των ευρυαγγειών έχει σταματήσει μέσω της απενεργοποίησης της προβληματικής φλέβας, ο Αγγειοχειρούργος μπορεί να προχωρήσει σε θεραπείες σκληροθεραπείας για την εξάλειψη ευρυαγγειών και κιρσών που έχουν απομείνει στην περιοχή του προβλήματος.

Οι ενδοφλεβικές θεραπείες ανταποκρίνονται στα πλέον σύγχρονα ιατρικά πρότυπα ασφάλειας αλλά πάντα υπάρχει ένα ποσοστό κινδύνου έστω και μικρό που δεν ξεπερνά το 1%. Οι σημαντικότεροι κίνδυνοι, αν και σπάνιοι, είναι ο αποχρωματισμός, η νέκρωση του δέρματος και η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση

Mini φλεβεκτομές

Πρόκειται για μία επεμβατική διαδικασία κατά την οποία οι κιρσοί αφαιρούνται μέσω μικρών τομών. Αφορά κυρίως κιρσούς μεγάλου μεγέθους και ασθενείς στους οποίους για δερματικούς λόγους δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η σκληροθεραπεία. Πρόκειται για μία θεραπεία η οποία μπορεί να έχει αυτόνομο χαρακτήρα ή να συνδυαστεί με σαφηνεκτομή (κλασσική χειρουργική) ή ενδοφλεβικό laser.

Όταν αναφερόμαστε σε mini φλεβεκτομές που δε συνδυάζονται με άλλες παράλληλες επεμβατικές πράξεις, τότε γίνεται τοπική αναισθησία στον ασθενή. Οι τομές είναι πραγματικά τόσο μικροσκοπικές ώστε να μην απαιτείται η συρραφή τους και ασφαλώς δεν επιφέρουν δυσάρεστες αισθητικές συνέπειες (ουλές). Κύριο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι η άμεση και οριστική αφαίρεση των κιρσών, χωρίς να χρειάζεται πολλαπλός αριθμός συνεδριών όπως στις σκληροθεραπείες.

Με το πέρας της διαδικασίας, με μία απλή επίδεση, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει απευθείας και να επανέλθει άμεσα στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητάς του.