CYPRUS VEIN CLINIC
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ / Πηνελόπης Δέλτα 9-11, Λευκωσία 1076 +357 70003002

Φλεβική Θρόμβωση

Τι είναι;

Ως φλεβική θρόμβωση ή αλλιώς «εν τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση» χαρακτηρίζουμε τη δημιουργία θρόμβου αίματος σε μία από τις “βαθύτερες” φλέβες του ανθρώπινου σώματος. Ο θρόμβος εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος ενώ παράλληλα εγκυμονείται ο κίνδυνος της απόσπασης τμημάτων του θρόμβου τα οποία μέσω του κυκλοφορικού συστήματος μπορούν να καταλήξουν στους πνεύμονες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται επονομαζόμενη πνευμονική εμβολή και είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τη ζωή ενός ανθρώπου. Οι εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, με πιο συνήθεις όμως περιοχές, στις φλέβες των ποδιών και της πυέλου. Σε περιπτώσεις παρουσίας θρόμβωσης με παράλληλη φλεγμονή, τότε αναφερόμαστε στη λεγόμενη «Θρομβοφλεβίτιδα» η οποία όπως κατά κύριο λόγο εμφανίζεται στις επιφανειακές φλέβες του σώματος παρά στις εν τω βάθει.

Αιτίες

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυτόνομα ή συνεργατικά μεταξύ τους, μπορούν να συμβάλουν στην τροφοδότηση ή δημιουργία μίας θρόμβωσης. Τέτοιοι μπορεί να είναι:

 • Οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων.
 • Κληρονομικές αιματολογικές διαταραχές.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Καρκίνος και κάποιες από τις θεραπείες του (π.χ. χημειοθεραπεία).
 • Αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
 • Εγκυμοσύνη με πιο καίριες τις έξι πρώτες εβδομάδες της λοχείας.
 • Χειρουργική επέμβαση, κυρίως ορθοπεδική κάτω άκρων ή επέμβαση κοιλίας.
 • Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
 • Χρήση φλεβικών καθετήρων, βηματοδοτών και απινιδωτών.
 • Τραύμα ή κάταγμα οστών.
 • Παρατεταμένη κατάκλιση ή πολύωρη καθιστική στάση.
 • Εκτεταμένα φαινόμενα κιρσών.
 • Κάπνισμα & παχυσαρκία.

Συμπτώματα

Οι εν τω βάθει φλεβικές θρομβώσεις σε ποσοστό 50% δε συνοδεύονται από συμπτώματα! Παράλληλα, όταν εμφανίζονται συμπτώματα και ενδείξεις προβλήματος υγείας, τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούν λανθασμένα να ταυτιστούν με άλλες ασθένειες στερώντας πολύτιμο χρόνο καίριας αντιμετώπισης του προβλήματος. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα μπορεί είναι αυτό της πνευμονικής εμβολής όμως υπάρχουν και άλλα που μπορούν να μας ενεργοποιήσουν ώστε άμεσα να απευθυνθούμε στον ιατρό μας προλαμβάνοντας δυσάρεστες και επικίνδυνες καταστάσεις. Ειδικότερα:

 • Πρήξιμο κάτω άκρου, άνω άκρου ή και των δύο.
 • Πόνος στο κάτω άκρο όταν στεκόμαστε όρθιοι ή περπατάμε.
 • Αυξημένη θερμότητα στο σημείο που πονάμε.
 • Ερυθρότητα ή δυσχρωμία δέρματος.

Διόγκωση των επιφανειακών φλεβών του άκρου που νοσεί.

Διάγνωση

Πρόκειται για μία απλή εξέταση βασισμένη στις κλασσικές αρχές του υπερηχογραφήματος που όλοι γνωρίζουμε. Είναι γρήγορη, δεν προκαλεί πόνο και προσφέρει ακριβή αποτελέσματα από τη στιγμή βεβαίως που διενεργείται από εξειδικευμένο ιατρό. Μοναδικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης εξέτασης αποτελεί η αδυναμία της στην επισήμανση θρόμβων οι οποίοι βρίσκονται σε βαθύτερα σημεία του σώματος. Λόγω της ευκολίας της ενδείκνυται για την τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης περιπτώσεων όπως είναι η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια.

Στα σημεία που υστερεί το φλεβικό υπερηχογράφημα, τις απαντήσεις τις δίνει η αξονική τομογραφία προσφέροντας ακριβή αποτελέσματα στην εξέταση των μεγάλων φλεβών που βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα. Ωστόσο σαν εξέταση έχει αρκετά μειονεκτήματα τα οποία σχετίζονται με την έκθεση του ασθενή σε υψηλά ποσοστά ακτινοβολίας καθώς και με τη χρήση του αντίστοιχου σκιαγραφικού σκευάσματος το οποίο μπορεί να επιβαρύνει τα ανθρώπινα νεφρά προκαλώντας προβλήματα. Συμπερασματικά πρόκειται για μία σύνθετη και πολύ σοβαρή εξέταση η οποία πρέπει να προγραμματίζεται μόνο κατόπιν αναγκαιότητας και υποδείξεως εξειδικευμένου ιατρού.

Όλα τα διαγνωστικά πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας χωρίς όμως τις επιπτώσεις της. Αυτή είναι η εξέταση της μαγνητικής τομογραφίας η οποία προσφέρει υψηλότατη διαγνωστική ακρίβεια χωρίς όμως την επιβάρυνση του ασθενή με ακτινοβολία. Επίσης, το σκιαγραφικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται στην εξέταση είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τα νεφρά από εκείνο της αξονικής. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την εξέταση δεν επιτρέπει τη χρήση της από ανθρώπους που φέρουν στο σώμα τους μη αποσπώμενα μεταλλικά στοιχεία (λάμες, μοσχεύματα κτλ.). Λόγω της φύσης της εξέτασης αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κλειστοφοβίας ενώ και σε αυτή την περίπτωση η εξέταση πρέπει να προγραμματίζεται μόνο κατόπιν αναγκαιότητας και υποδείξεως εξειδικευμένου ιατρού.

Η συγκεκριμένη εξέταση έχει επεμβατικό χαρακτήρα και ξεπερνά τα στενά όρια της διάγνωσης αφού μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και με θεραπευτικό σκοπό. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία χειρουργική επέμβαση η οποία με τη μέθοδο της παρακέντησης εξακριβώνει την ύπαρξη και το μέγεθος του προβλήματος υγείας. Η χρήση της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου είναι αρκετά απαιτητική για τον ασθενή αλλά κρίνεται απαραίτητη όταν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό δημιουργίας θρόμβων ή επαναλαμβανόμενα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα.