CYPRUS VEIN CLINIC
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΙ / Πηνελόπης Δέλτα 9-11, Λευκωσία 1076 +357 70003002

Φλεβική Ανεπάρκεια

Τι είναι;

Φλεβική ανεπάρκεια ή κοινώς «φλεβίτιδα», ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία οι φλέβες των κάτω άκρων αδυνατούν ή δυσκολεύονται να προωθήσουν το αίμα πίσω στην καρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εναπομένει το αίμα στο πόδι κάτι που οδηγεί σε πρήξιμο και το γνωστό αίσθημα βάρους που αισθανόμαστε στο τέλος της ημέρας. Όσο το πρόβλημα εμμένει, εξελίσσεται, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εμφάνιση ευρυαγγειών, κιρσών και δυσχρωμιών του δέρματος. Σε προχωρημένα στάδια της φλεβικής ανεπάρκειας οι ασθενείς καλούνται να αντιμετωπίσουν έλκη, η επούλωση των οποίων είναι πραγματικά δύσκολη και απαιτητική.

info: Οι κιρσοί είναι χρώματος μπλε ή μωβ και μοιάζουν σαν μπερδεμένοι κόμποι καλωδίων. Επί της ουσίας αποτελούν διατεταμένες φλέβες οι οποίες είναι ορατές μέσα από το δέρμα των κάτω άκρων. Οι ευρυαγγείες από την άλλη, αποτελούν μία ήπια μορφή κιρσών, η διάταξη όμως των οποίων μοιάζει με ιστό αράχνης, μπλε ή κόκκινου χρώματος.

Αιτίες

Η ανάπτυξη φλεβικής ανεπάρκειας κιρσών και ευρυαγγείων είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων οι οποίοι και συμβάλουν στην εμφάνιση και ανάπτυξή τους. Ειδικότερα:

 • Η ακινησία και η αδράνεια, τόσο σε όρθια όσο και σε καθιστή θέση.
 • Το υπερβολικό σωματικό βάρος (παχυσαρκία).
 • Ο ηλικιακός παράγοντας, καθώς με την πάροδο των ετών, ο ελαστικός χιτώνας της φλέβας αρχίζει να εξασθενεί.
 • Εγκυμοσύνη. Λόγω των ορμονικών μεταβολών και της συμπίεσης των κεντρικών φλεβών από τη διαστολή της μήτρας.
 • Τραυματισμός στα κάτω άκρα που μπορεί να πλήξει και να καταστρέψει τις φλέβες.
 • Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο της φλεβικής θρόμβωσης, συνέπεια της οποίας είναι η καταστροφή των βαλβίδων.
 • Παρουσία υπάρχουσας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης η οποία και οδηγεί τις επιφανειακές φλέβες των άκρων να διασταλούν περισσότερο ώστε να λάβουν μεγαλύτερες ποσότητες εκτρεπόμενου αίματος από τις εν των βάθει φλέβες.
 • Πυελική μάζα (καλοήθης ή κακοήθης όγκος) η οποία και συμπιέζει τις κεντρικές φλέβες που εμποδίζουν την εκροή αίματος από τα πόδια, αυξάνοντας έτσι τη φλεβική πίεση στις φλέβες των κάτω άκρων.
 • Γονίδια και οικογενειακό ιστορικό.

info: Οι γυναίκες έχουν έως και 3 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν κιρσούς, ενώ είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς σε φλεβική ανεπάρκεια. Αιτία, οι ορμονικές μεταβολές της εγκυμοσύνης και η επίδραση της προγεστερόνης (σημαντικότατη στεροειδής ορμόνη) στο φλεβικό σύστημα.

Συμπτώματα

Αρκετές φορές η φλεβική ανεπάρκεια δε γίνεται αμέσως αντιληπτή καθώς τα συμπτώματα, όχι μόνο δεν είναι πάντα ορατά αλλά παράλληλα μπορούν να προσομοιάζουν με άλλες καταστάσεις και προβλήματα υγείας. Γενικότερα, οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί δεν αποτελούν μία ιατρική κατάσταση που χρήζει κατεπείγουσα  αντιμετώπιση καθώς δε θέτει τη ζωή του ασθενή σε άμεσο κίνδυνο αλλά οπωσδήποτε χρήζει αντιμετώπισης καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως αιμορραγία, θρομβοφλεβίτιδα αλλά και σε θρόμβωση που μπορεί να επηρεάσει τις εν τω βάθει φλέβες. Ασφαλώς, ένας πολύ σημαντικός λόγος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας αποτελεί το αισθητικό κομμάτι και ιδιαιτέρως για το γυναικείο φύλο. Ενδεικτικά συμπτώματα φλεβικής ανεπάρκειας είναι τα εξής:

 • Πρήξιμο στο πόδι με παράλληλο αίσθημα βάρους στο άκρο.
 • Επιδείνωση πρηξίματος κατά τις ώρες της νυχτερινής κατάκλισης.
 • Νυχτερινές κράμπες, αίσθημα καψίματος και πόνου στα πόδια.
 • Επιδείνωση πόνων και ενοχλήσεων όταν υπάρχει θερμότητα ή έκθεση στον ήλιο.
 • Χρωματισμός δέρματος με αποχρώσεις σκούρου καφέ, στις προβληματικές περιοχές (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια).
 • Εμφάνιση πληγών (έλκη), η επούλωση των οποίων είναι δύσκολη.

Διάγνωση

Μπορεί η ύπαρξη κιρσών και ευρυαγγείων να είναι ορατή στις περισσότερες περιπτώσεις με μια απλή ματιά, αλλά η διάγνωση της σοβαρότητας της φλεβικής ανεπάρκειας επιτάσσει το διαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση υπερηχογραφήματος φλεβών. Πρόκειται για μία απλή και μη επεμβατική εξέταση η οποία μέσα σε σύντομο χρόνο μπορεί να προσφέρει τις κατάλληλες πληροφορίες στο θεράποντα ιατρό. Επίσης, το υπερηχογράφημα φλεβών θα αποτελέσει ένα πολύτιμο σύμμαχο κατά τις επιλεγμένες θεραπείες με ραδιοσυχνότητες, laser ή αφρό (σκληροθεραπεία). Μόνο σε περιπτώσεις όπου καθ’ υπόδειξη του ιατρού, ελλοχεύει ο κίνδυνος απόφραξης κεντρικών φλεβών, μπορεί να απαιτηθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία.